Artikelen

Artikelen

Voetreflexologie verbetert de levenskwaliteit van kankerpatiënten Voetreflexologie wordt in de klassieke geneeskunde nog al te vaak beschouwd als niet meer dan een aangename, ontspannende voetmassage, waardoor je je even beter voelt. Toch moesten onderzoekers van de Michigan State University onlangs toegeven dat het toch iets meer te bieden heeft dan dat. In een recente studie die gesponsord werd door het Amerikaanse National Cancer Institute onderzocht men of voetreflexologie het beter deed dan een gewone voetmassage bij vrouwen die in een vergevorderd stadium van borstkanker chemo- of hormoontherapie kregen. De vrouwen werden verdeeld in drie groepen: een groep die echte voetreflexologie kreeg, een groep die een gewone voetmassage kreeg en een placebogroep (alleen de standaardbehandeling). De vrouwen die voetreflexologie kregen, hadden na elf weken duidelijke lichamelijke verbeteringen. Ze waren minder kortademig en konden veel gemakkelijker hun dagelijkse taken uitvoeren, zoals zich aankleden, naar de winkel gaan en de trap op lopen. Voetreflexologie kan een waardevolle aanvulling zijn op de conventionele kankerbehandeling en de levenskwaliteit van mensen met kanker aanzienlijk verbeteren, zo luidde de conclusie.

Bron: Oncol Nurs Forum. 2012 Nov 1;39(6):568-77.
Artikel verschenen in Reflexzone, vakblad voor reflexzonetherapie en complementaire behandelwijzen, april 2013


Reflexologie is mogelijk een goede optie bij de behandeling van idiopathische constipatie, maar meer onderzoek is nodig.

Dat is de conclussie van een Brits onderzoek dat in 2010 verscheen in het blad Complementary Therapies in Clinical Practice.

Idiopathische constipatie wordt gedefinieerd als een abnormaal vertraagde en/of bemoeilijkte stoelgang van minder dan drie keer per week. In erge vorm kan het de kwaliteit van leven aantasten en kunnen mensen angst- en/of depressieve gevoelens krijgen.

Het doel van deze pilotstudie was om na te gaan of  reflexologie een optie kan zijn voor vrouwen met idiopathische constipatie en een significant verschil kan maken in de aangegeven symptomen. Er deden negentien vrouwen mee die volgens Rome II-criteria voldoen aan de kenmerken van idiopathische constipatie. Zij stonden op de wachtlijst van een biofeedbackspecialist.(Biofeedback, waarbij men leert buik- en bekkenbodemspieren goed te gebruiken, wordt in Engeland gezien als een effectieve manier om constipatie te verminderen. Deze therapie wordt echter niet overal aangeboden, terwijl er wel veel reflexzonetherapeuten werken). De leeftijd van de negentien vrouwen varieerde tussen de 22 en 75 jaar met een gemiddelde van 46,2 jaar. Zij ondergingen zes weken lang wekelijks een reflexzonebehandeling. Gedurende deze periode maakten ze geen gebruik van andere therapieën en veranderden ze niets in hun leefpatroon.

De uitkomsten van het onderzoek: 10 van de 19 deelnemers (53%) hadden na afloop een verbeterde stoelgang. Van die 10 bleken twee nu een normale stoelgang te hebben. 10 van de negentien deelnemers gaven een verbetering aan in gespannenheid/ angstgevoelens en 11 deelnemers gaven een verbetering aan in depressieve gevoelens. Statistisch gezien was deze verbetering significant. Uit de SF36 scores bleek ook een significante verbetering in vitaliteit. Deze pilotstudie geeft aan dat reflexologie zich mogelijk goed kan meten met biofeedback.

Voorafgaand aan het onderzoek gebruikten 15 van de 19 deelnemers regelmatig laxeermiddelen. Na afloop bleek dat 12 (80%) van hen gestopt was en dat nog twee hun laxeermiddelengebruik sterk verminderd hadden. Ook in Nederland staan laxeermiddelen in de top-25 van meest gebruikte medicijnen. In 2011 verstrekten apothekers maar liefst vier miljoen keer een laxeermiddel, een stijging van 8% ten opzichte van het jaar ervoor. Sinds 2005 zit er een stijgende lijn in het gebruik van laxeermiddelen.

Bron: Complementary Therapies in Clinical Practice, Vol. 16 (2010), p. 41-46 (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20129409): A pilot study of the effectiveness of reflexology in treating idiopathic constipation in women. Auteurs: Sue Woodward, Christine Norton, K. Louise Barriball.

Bewerking van een artikel van I. de Vos, verschenen in Reflexzone, vakblad voor reflexzonetherapie en complementaire behandelwijzen, april 2013